Extra vitamines maar geen hogere weerstand?

‘’Volgens het voedingscentrum krijg je door extra vitamines te nemen geen hogere weerstand en ben je niet beschermd tegen virussen of bacteriën.’’
Maar klopt dit wel?

Afgelopen vrijdag verspreidde het Voedingscentrum een nieuwsbrief met de titel ‘Coronavirus & voeding’. Daarin roept het op te zorgen voor een goede weerstand:

‘Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je sneller.’

Maar volgens het Voedingscentrum is het niet nodig om daarvoor extra vitamines te slikken: ‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen.’

Maar klopt dat wel?
Zelfs tegen wetenschappelijke EU-regels in
Tegelijk ontkent het Voedingscentrum (al jarenlang) dat suppletie bijdraagt aan een betere weerstand. Terwijl verschillende vitamines en mineralen beschikken over een officiële ‘weerstandsclaim’, toegekend door de Europese Commissie op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek.
EU officiële claim: ‘Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand’
Sinds eind 2012 is de Europese claimsverordening (verordening 432/2012) van kracht. Deze EU-verordening regelt de zogenaamde ‘gezondheidsclaims’ voor voeding. De EU wil op deze manier tegen gaan dat er in de commerciële sector beloftes gekoppeld kunnen worden aan natuurlijke producten die wetenschappelijk niet te bewijzen zijn.
Toch zijn er door de EU officieel een aantal gezondheidsclaims toegekend aan vitamines. Zo zijn aan vitamine D diverse gezondheidsclaims toegekend, waaronder volgende:
‘Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’.
Deze claim heb je vast wel bij een bekende sportvoedingsleverancier of supplementenwinkel gezien, een andere claim die je vaak ziet is ‘Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand’.
Deze claims mogen ingezet worden bij de verkoop van supplementen of voedingsmiddelen die de voorgeschreven minimale hoeveelheid vitamine D bevat.
Andere EU claims
Ook diverse andere voedingsstoffen mogen deze ‘weerstandsclaim’ voeren: vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, koper, ijzer, selenium en zink.
Zoals je kunt zien zijn Vitamines en mineralen zijn wel degelijk van betekenis voor de weerstand, ongeacht of ze in voeding zitten of in voedingssupplementen.
Wanneer we deze officiële claims bekijken staan ze haaks tegenover de uitspraak van het voedingscentrum.
Een klein raadsel voor mijn lezers: Hoe is dit mogelijk?

De winter en vitamine D3 tekort
Toch verwijst het Voedingscentrum in de nieuwsbrief naar haar website voor meer informatie over ‘welke groepen wel extra vitamines moeten slikken’ (klik voor verwijzing)
Die informatie blijkt voornamelijk betrekking te hebben op vitamine D, onder de huidige omstandigheden een zéér interessante voedingsstof. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat de bevolking van Noordwest-Europa aan het eind van de winter doorgaans wijdverbreide tekorten heeft aan vitamine D.
Elke Nederlander heeft extra vitamine D nodig volgens de gegevens van het voedingscentrum!
Wanneer je de informatie op de website van het voedingscentrum inziet, kun je overzichtelijk bekijken wie er nou precies extra vitamine D moet slikken in Nederland. Misschien heb je de link nog niet bekeken. Daarom zal ik hier even voor je summeren welke Nederlander extra vitamine D nodig heeft volgens het voedingscentrum: iedereen. Dit heeft ermee te maken da we een lock-down hebben.
Doordat veel mensen nu thuis zitten is er extra behoefte aan vitamine D. We worden geacht zo veel mogelijk thuis te blijven, hierdoor kun je extra kans op vitamine D tekort lopen en ben je enorm vatbaar voor ziekte.
Voedingscentrum vermeld echter wel dat wie overdag niet buiten komt, een druppel of tablet vitamine D tot zich moet nemen. Een optimale vitamine D spiegel is juist nu van belang.
Gezien de overheid mondkapjes pusht en alles doet om verdere verspreiding te voorkomen, waarom deelt het voedingscentrum dan niet deze informatie? Laat staan het nieuws?

Wetenschappelijk onderzoek
Graag verwijs ik je naar een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ 2017; 356:i6583).
In dit Britse onderzoek werd onderzocht of vitamine D-suppletie het risico van een luchtweginfectie vermindert. Daarvoor analyseerden de onderzoekers gegevens uit 25 verschillende studies, waaraan in totaal ongeveer 11.000 mensen meededen.
De onderzoekers concludeerden dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt tegen een acute infectie van de luchtwegen.
Ook heb ik persoonlijk bij een patient van mij met COPD (Hub Linden) gemerkt dat vitamine D3 aanzienlijk een infectie in de luchtwegen kan verbeteren.

Orthomoleculair advies
De artsen en wetenschappers van de Orthomolecular Medicine News Service (OMNS) en de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM) adviseren als bescherming tegen corona/COVID-19 dagelijks 2000 IE (50 mcg) vitamine D (begin met 5000 IE per dag gedurende twee weken, reduceer dit daarna tot 2000 IE per dag).

Graag zou ik je willen bedanken voor het lezen van mijn blog. Heb je er iets aan gehad? Dan zou ik het erg op prijs stellen als je hem deelt.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.